Skip to content

Surströmming for begyndere – 10 gode råd

 1. Start med en snaps (gerne OP Anderson) og en øl (gerne en stärköl)
 2. Du skal forberede et stykke brød med smør (du får ikke tid til det, når først dåsen er blevet åbnet)
 3. Du skal huske at åbne dåsen udendørs (eller bliver du mindet om surströmming det efterfølgende år)
 4. Du skal huske at åbne dåsen under vand. (ellers bliver du oversprøjtet på grund af det massive overtryk i dåsen)
 5. Du skal prøve at ignorere lugten (ellers får du det muligvis dårligt)
 6. Du skal ikke lade dig distrahere af de mange fluer, der pludselig kommer flyvende (fluer bider som bekendt ikke)
 7. Du skal ikke lade dig gå på af de øvrige deltagers mishagsytringer (det er deres problem – ikke dit)
 8. Tag en fisk op af dåsen med en gaffel. Da fisken ikke er udbenet, bør du fjerne synlige ben. Fiskekødet fordeles på brødet (se punkt 2) og du er klar.
 9. Nyd fisken og sejren. Du er nu kommet tættere på den svenske folkesjæl.
 10. Slut med en snaps (gerne OP Anderson) og en øl (gerne en stärköl)

4 Comments

 1. Knud Thrane wrote:

  Jātte gott

  Saturday, February 16, 2013 at 14:27 | Permalink
 2. Signe wrote:

  Jeg skal akut bruge noget surströmming. Jeg bor i København. Kan man få det her i København og hvor køber man det?
  Venligst Signe NN

  Tuesday, December 10, 2013 at 15:15 | Permalink
 3. John Larsson wrote:

  Det er nok rigtig at svenskerne stort set spiser surstrømming som beskrevet oven, men det er absolut ikke sådan egnsretten surstrømming har været nydt i ældre tider. Jeg vil varmt anbefale at man læser hvad der skrives på surstromming.se . Der skrives meget om surstrømmingens historie og nogle af de alternative opskrifter er værd at prøve. Jeg har en egen variant af “Janssons frestelse”, men i sedet for at skifte ansjosen ud med surstrømmingsfileter (benfri,rensede og godt skyllede i koldt vand!) tilsætter man ca. 1/5 af ansjosfileterne med surstømmingsfileter. Man skal også være opmærksom hvad det er for en opskrift på “Janssons frestelse”, som man bruger. Jeg bruger selv et par forskellige opskrifter, altså på “ren” “Janssons frestelse”, én “højere” model med kogte kartoffelskiver, bagt ved lavere temperatur og én mere “flad” og tør gratin. Jeg synes ikke at en ren surstrømmings-Jansson kan måle sig med en almindelig Jansson, men ved ca. 1/5 surstrømming får man det der umami-tilskud, som er surstrømmingens særlige smagstilskud!

  Idén med snaps og øl heller ikke original. Man drak i Nordsverige mælk til, sikkert mest sødmælk, men skummetmælk er ifølge min mening at foretrække. Mælk er specielt godt, hvis man brger rå løg og salter meget!

  Man skal altid rense og filetere fisken udendørs eller i grovkøkkenet. Hæld dåsens indhold i stor skål med koldt vand. Tag fat i rygbenet og fjern det fra resten af fisken. Er fisken normalt godt modnet vil rygfinne og hale følge med rygbenet og også det meste af sidebenene. Derefter trækker man skindet af og ender med at stå med to fine filet. De skylles i en særlig skål og man lader dem dryppe af. Prøv at anrette ved at lægge fileterne op på et “tårn” (en omvendt dyb skål på et stort fad og læg fileterne i masser af hakket purløg. Derefter kan man angribe dem som man nu selv bedst kan lide med brød og evt. hakkede hårdtkogte æg.

  Det var konservesdåsen som var årsagen til at selv svenskerne (de fleste) i dag spise surstrømming på en forkvaklet måde, med snaps og øl og med den stinkende dåse midt på spisebordet. Konservesdåsen gjorde det muligt for studenter i Uppsala (som stammede fra Nordsverige) at transportere dåserne til studentergilderne og så skulle der selvfølgelig også hældes øl og brændevin på!

  Thursday, June 19, 2014 at 16:54 | Permalink
 4. Sussie S wrote:

  Hej alle
  Jeg ejer denne side, som desværre ikke er opdateret i mange år, men vi holder stadig på og spiser surströmming én gang om året i denne forening.
  Tak for kommentarer og gode råd
  Signe, det er nok for sent, men tror ikke det kan købes i DK!?
  Mvh Sussie

  Saturday, October 11, 2014 at 08:08 | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*